Mod att vara sig själv

Runt oss finns det alltid åsikter, ramar och förväntningar på hur och vem vi skall vara. De kan komma från uppfostran, miljö, kultur, religion, kompisar, skola, arbete o.s.v.

Från alla håll, överallt är det någon/några som har input och det rätta svaren kring hur vi bör vara för att passa in, accepteras eller lyckas. Många av oss söker det rätta svaret på hur vi skall vara i en längtan att bli lycklig. Letar svar utom oss, när alla svar vi behöver finns inom oss.

Vi försöker anpassa oss och går ibland emot oss själva vilket gör oss trötta. Det är en ständig kamp att försöka ha koll på allas åsikter, tyckande och förväntningar och sedan leva upp till dem.

När jag höll föreläsningar var det ett ständigt pågående avläsande: aha han tycker nog jag talat för fort, hon till höger vill att jag skall byta bild, killen längst fram vill ha paus o.s.v. Helt omöjligt att kunna ge alla det de ville ha.

Mitt trick blev att innan föreläsningar eller workshops ta en stund och vända mig till mig. Vem vill jag vara? Vad vill jag stå för? När jag sedan höll en föreläsning så var det det som var mitt fokus, min riktning. Det var garanterat lika många som tyckte jag var bra eller dålig som innan och vinsten för mig blev stor eftersom jag kunde utgå utifrån mig. Bara en person att fråga!

Det krävs mod att gå ifrån alla andras önskningar och normer och det kräver också tid att lyssna inåt. Vem vill jag vara? Vad vill jag stå för? Det är de två frågor som jag behöver ställa mig för att jag skall vara mitt bästa jag och samtidigt må som bäst. Dock kan välden runt omkring försöka få oss in i de ramar de är vana att vi är. För då blir vi lättare att förstå och de vet vad de kan förvänta sig av oss. Det krävs både mod och kraft att bryta sig ut ett beteendemönster.

Det jag kan säga är att ingen runt oss tjänar i det långa loppet på att vi anpassar oss och lever upp till alla andras förväntningar och ramar. Till slut hamnar vi i en situation där det inte finns något facit, då är det till oss själva vi behöver vända frågorna. Vem vill jag vara? Vad vill jag stå för?

Mötet med olika situationer, människor, kulturer ger oss möjligheter att testa dessa frågor. Fundera på vad vi står, hur vi ser på saken. En möjlighet att fortsätta forma sig genom att ta bort fördomar, öka kunskap/insikt eller befästa sina åsikter. Genom att ta in information utom sig och bearbeta inom sig hittar vi vad vi står. När vi bearbeta inom oss ger vi oss chansen att välja hur vi vill agera istället för att bara reagera på informationen.

Tänk om alla var sitt bästa jag och mådde som bäst. Hur skulle världen se ut då?

Kram på er <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *