Musik som affirmationer

Vaknade i morse och kände mig tung i kroppen, sorgsen. Det är så mycket som är sorgligt och ovisst nu. Det är svårt ibland att hålla humör och hopp uppe. Ingen större lust att ta mig an dagen men det är bara att gå upp och ta tag i jobbet.

Eftersom dottern, Kajsa, har distanskola och mannen jobbar i källarkontoret, så blir min arbetsplats i köket, nära TV:n. Vilket gör att när Kajsa har pluggpaus och ”vilar” genom att titta på Wahlgrens värld, sätter jag på mig hörlurar. Hörlurarna är stora, mjuka och stänger ute allt annat ljud. Öppnar Spotify och funderar på vilken låt jag skall välja. Senast spelade visar Think about things med Dadi Freyr, Islands bidrag till Eurovison 2020, trycker igång den. Genast börjar jag sittdansa på stolen medan fingrarna flyger över tangenterna. Plötsligt är jag mycket gladare! Letar upp några fler låtar och lägger på kö. Vissa låtar får mig bra genom hur de låter andra berör mer genom texten. Think about things gick jag första gången igång på beatet som får hela jag att gunga och videon som är ett lyckopiller. Nu när jag också är medveten om texten skapar den mer än höftgung. Låten är skriven till sångarens nyfödda dotter, han längtar efter när hon kan prata och berätta vad hon tycker om saker , han sjunger att han skall alltid finnas där och lyssna. När jag nu lyssnar på låten medan höfterna gungar, tänker jag på att jag skall spendera mer tid på att lyssna på mina barn. Verkligen lyssna.

Lite senare kommer låten Lev nu, dö sen med Miss Li. Den lyfte mig på något sätt genom sitt jävlaranamma, jag skall minsann leva nu, inte ta något för givet och tacka livet, ingen kan hindra mig. Visst det är ovisst och tungt nu, men jag vill inte dras ner av alla domedagspredikningar, allt hat och pekande fingrar på vem som gör rätt eller fel. Nej, jag skall vara tacksam för att jag lever och göra det mesta av varje sekund trots förutsättningarna. Jag kan dansa och sjunga härhemma, ha möten med vänner och familj via Skype, höra fåglar sjunga, gå ut i skogen, krama på min man m.m. Låten gör mig rak i ryggen och bestämd att ta vara på varje stund, här och nu!

Oj, vad musiken påverkar mitt humör, inställning och attityd! Har glömt hur mycket jag som tonåring använde musiken för att släppa ut känslor. Då mest sånger om att inte våga säga vad jag känner, olycklig kärlek och ilska.

Finns det fler låtar som lyfter mig, tänker jag? Ja just ja, Början på allt med Timbaktu, sätter på den och inser att varje dag är en ny dag som jag kan göra det bästa av, känner att jag lyfter och går i takt med hjärtat slag. Jag bestämmer mig för att jag själv kan välja att göra det bästa av varje dag.

Detta var ju kul! Känner mig bubblig, tacksam och inspirerad. Finns det flera? Kommer ihåg en låt med Black Eyde Peas….. vad var det den hette nu igen, nynnar lite på melodin och så kommer jag ihåg titeln Be Nice med Black Eyde Peas (ft. Snoop Dogg), så var det. Den tycker jag om som kontrast till allt hat och alla anklagande kommentarer till höger och vänster på sociala medier. ”Be different, be nice,” jag behöver inte ryckas med i allt hat, elakheter jag kan välja att vara annorlunda.

Affirmationer är något som starkt kan påverka hur vi mår vad vi känner och hur vi lyckas. Musik och sång kan vara just det. En text som säger det du vill säga till dig själv blir som en affirmation som skapar den känslan.

Jag gör direkt en spellista med låtar som fyller mig med det jag tycker är viktigt och behöver just nu, eller hjälper mig släppa ut känslor jag bär på!

  • Be Nice, Black Eyed Peas. För att inte ryckas med i hatet och elakheter
  • Lev nu, Dö sen: Miss Li. För att skapa tacksamhet för här och nu
  • Början på allt: Timbaktu. För att inse att jag kan själv välja att göra det bästa av varje dag
  • Think about things: Dadi Freyr. När jag springer omkring bland alla måsten i vardagen och känner mig stressad. Får mig att bli bli glad och en påminnelse om att ta mig tid att verkligen lyssna på mina barn
  • Håll mitt hjärta: Björn Skifs. När jag har sorg att släppa ut.
  • Du är aldrig ensam: Mauro Scocco När jag känner mig liten och ledsen.

Hur skulle din lista se ut? Vad är viktigt för dig just nu? Vad behöver du? Dela gärna lista här för att tipsa varandra om musik.

Ta hand om er <3. Cyberkram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *