Rädslor som hindrar

I dessa tider så är det många som oroar sig mer än vanligt. Vi oroar oss hur det skall gå med våra jobb, med våra nära och kära, med vår ekonomi o.s.v. Förutom dessa nya rädslor har vi andra, stora och små: att någon kompis skall bli sur för att vi inte hör av oss, att orken inte skall räcka till, att någon är elak mot våra barn, att vi skall misslyckas med det ena eller andra. Alla dessa rädslor hindrar oss eller skyddar oss på något sätt. Frågan är vilka som egentligen hindrar och hur mycket den rädslan egentligen kostar oss?

Varje morgon och kväll jag drar ett kort ur någon orakel kortlek eller liknande. Tycker om att få med mig några kloka ord eller något som skapar eftertanke under dagen och natten. I går kväll drog jag ett kort ur Nature Spirit oracle cards , av Denise Linn. Kortet jag fick var Warrior of the heart. När jag läste om kortets betydelse så handlade det om att inte hindra sig själv på grund av sina rädslor utan att bli ”Fearless” helt enkelt Fear less. Det fanns med ett tips om en aktivitet jag kunde göra. Ja, vilken bra idé det skall jag ta tag i imorgon! La sedan in en påminnelse i almanackan och somnade gott.

Imorse var det vanliga rutiner och vid 10:00 plingade almanackan till, ”Warrior of the Heart” hade jag skrivit in i kalendern. Hm, vilken konstig bokning tänkte jag innan poletten ramlade ner. Ja, just ja! Det skall jag göra!

Lite osäker på vad det hela skulle mynna ut i men jag kastade mig in i första delen som var att lista ”Everything I am afraid of” i ett excelark. Lite svårt förts men, tänkte att jag kommer väl på ett par saker och det får vara gott nog. Det blev 18 punkter innan jag avbröt . Kom på att jag vill utöka med en kolumn som jag kallar värdering. Där skriver jag in ett värde mellan 1-10, där 10 är jätterädd och 1 är inte så rädd alls. Detta för att få en värdering på vilka utav de listade rädslorna som var starkast.

Del två i uppgiften är att lista varje anledning till varför det är viktigt att övervinna denna rädsla, egentligen vad kostar den mig. Plus att jag även här utökar med en kolumn där jag värderar hur stor förlusten av, kostnaden av , denna rädsla är för mig.

Del tre är att lista olika sätt att komma över denna rädsla. Hur kan jag hantera rädslan så att den inte längre hindrar mig. Även här utökar jag med värderingskolumn. Denna gång med fler aspekter : Värdera hur lätt den är att utföra,hur lång tid det tar mig och hur mycket den sänker rädslan/ hindret.

Med alla olika aktiviteter listade kan jag nu enligt konstens alla regler göra en handlingsplan med aktiviteter som påverkar (minskar) rädslan mest och är lättast att utföra. Helt plötsligt så känns det som om jag är på gång igen, att jag har sätt att hantera mina rädslor som gör att jag inte längre hindras av dem på samma sätt. Något som i början kändes luddigt och otydligt blev väldigt konkret. Jag känner nu en iver att ta tag i alla dessa aktiviteter och att jag själv faktiskt kan påverka.

En viktig del in att vara lycklig enligt forskning är att känna att vi har möjlighet att påverka vår situation i smått och stort. Hamnar vi i en situation som idag med Corona som vi egentligen inte kan påverka(förutom hålla oss hemma och tvätta händer) är det väldigt bra att hitta saker vi kan påverka. För mig blev detta ett lyft, ett driv framåt. Även om mina rädslor egentligen inte var jättestora, så hindrar de ändå mig att vara den jag vill vara och göra det jag vill göra fullt ut. Nu har jag gett mig själv förutsättningar att påverka!

Här finns en fil på med av mina aktiviteter om du vill se ett exempel.

Kanske det kan vara något för dig också?

Jag bjuder på stöd/feedback pepp om du gör en lista enligt ovan. För att hjälpa dig säkra upp att aktiviteterna gör skillnad, blir mätbara och planeras in i din almanacka. Maila din lista till mailto:me@teressalmi.se  

När vi hittar ett läge där vi känner att vi kan påverka vår situation i någon mån, så oroar vi oss mindre och mår bättre. Detta i sig ger oss större förmåga att hantera allt som vi inte kan påverka!

Ta hand om er, många cyberkamar från mig! <3 <3 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *