Åh vad jag är irriterad….

Känner ni igen känslan? Den pockar på, växer och fyller er med frustration eller någon annan känsla som inte är så bekväm..

Sällan kommer det något konstruktivt eller gott ut den känslan. Ibland fräser jag till, skakar på huvudet och säger några ej så väl valda ord. Ibland vänder jag på klacken och går. Andra gånger undviker jag personen eller situationen helt för den/de gör mig så irriterad. Vilket är bra och sunt på något sätt att inte vara i miljöer eller med människor som irriterar mig, gott så. Ändå mår jag inte bra, irritationen kan hänga i och vara kvar. Irritationen blir som ett gift jag själv äter men väntar på att personen eller situationen jag är irriterad på skall känna av giftet. Jag går och bär om kring irritationen och fyller på min hjärna med tankar som stjälper den, får den att gå in i fight/flight mode, istället för att konstruktivt titta på situationen eller personen. Jag går från att medvetet agera till att bara reagera på irritationen och mår mer eller mindre dåligt.

Vad kan vi då göra? Det är ju inte så att irriterande situationer eller personer slutar dyka upp? Jag är inte heller Dalai Lama, som kan le, andas och nicka lite och tillsynes vara helt oberörd. Är du?

Det som fungerar för mig är att helt enkelt säga för mig själv ” Jag är villiga att släppa den del av mig som blir/är irriterad när jag tänker på …”. När jag gör det följer jag de steg som ger oss möjlighet att ändra sinnestömning. Se, acceptera och få ett nytt perspektiv. Jag känner direkt att irritationen minskar och jag blir lite mindre som en 3-åring som vill stå med trutläpp och stampa i golvet. Landar i mitt kloka jag och ser mer klart. Vilket ger mig möjlighet att själv välja hur jag vill agera och inte bara reagera på irritationen. Ibland kan jag behöva säga meningen flera gånger innan jag känner att det släpper, men det fungerar. Det är inte alltid jag kommer ihåg att ta till meningen men det blir oftare och oftare. Tacksam att det finns så enkla verktyg som hjälper så mycket.

Varför inte prova du med? Berätta gärna hur det fungerar för dig i kommentarerna här eller via mail till me@teressalmi.se.

Trevlig helg alla fina människor. Ta hand om varandra och er själva.

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *