Varför skriva en bok?

Jag började skriva min bok utan att egentligen tänka på syftet. Facebookvänner skrev att jag borde skriva en bok , att mina inlägg om Dubai var så intressanta, så då bestämde jag mig helt enkelt för att ge ut en bok. Eva Jarlsdotter är en god vän som skrivit ett par böcker och var mitt bollplank och min mentor i processen att skapa och ge ut en bok. Vi träffades regelbundet och en bit in i processen satt vi och pratade i skuggan av ett äppelträd hemma i Evas trädgård. ”Vad är syftet med boken?” frågar Eva. ”Vadå syfte, jag skall bara ge ut en bok!” svarade jag. ”Varför skall du ge ut boken? Vad är ditt syfte?” fråga kloka Eva.

Jag tyckte faktisk hon var lite jobbig, suck nu måste jag ju tänka efter.. vill bara jobba på och bli klar med boken. Framåt, framåt!

Jag lommade hem, lite uppgiven för stoppet i processen. Kröp upp i soffan på altanen och kände efter en stund. Vad är mitt syfte? Frågan fick hänga i luften medan blicken vandrade över all grönska i vår trädgård. Jag sjönk djupare ned i soffan, hörde fåglarna kvittra och ett långt, lugnt andetag svepte genom kroppen. Vad är mitt syfte?

Då kom det plötsligt, så självklart och så starkt att det kändes i hela kroppen, det bubblade och jag blev tårögd. Riktningen och drivet blev tydligare. Jag vill att alla som läser denna bok genom att få vara med på min resa, alla kulturkrockar, fördomar och utmaningar se att världen är mindre skrämmande och lära sig lite om sig själv på köpet. Det som är okänt för oss, blir skrämmande och konstigt. Vi har fördomar som hindrar oss och inte förrän vi möter någon med en annan syn kan vi lära oss något nytt och avgöra vem vi vill vara i förhållande till det. Hittade för någon vecka sedan ett citat av Dr. Bruce Lipton, ” Your perspective is always limited by how much you know. Expand your knowledge and you will transform your mind.”. Då handlar det plötsligt inte längre om att jag skall ge ut en bok och så skall den förhoppningsvis köpas så att jag inte går back.. Nej det handlar om något större än mig.

Detta synsätt har hjälpt mig oerhört mycket i processen att få ut min bok. Hjälpte mig våga kontakta radio, TV om min bok och att hela tiden leta efter nya vägar att nå ut med den. För det handlar inte om mig det handlar om att ge insikter och skapa förståelse för människor av olika slag i en värld som blir mer och mer multikulturell. Jag kan bjuda på mina tillkortakommanden, misstag och insikter för att öppna upp till funderingar och diskussioner kring hur det att bo i en helt anna kultur.

Så fort jag börjar tveka på att kontakta någon, pratat om min bok eller söka efter platser att få göra föreläsningar/workshops så tittar jag på mitt syfte. Då får jag energi, kraft och mod att fortsätta.

Så jag skickar vidare Evas fråga till dig! Vad är syftet med det du gör?

När du hittar det kan du alltid falla tillbaka till ditt varför, ditt syfte, när motivationen sjunker eller tvivel kommer. Vårt varför, vårt syfte är en anledning,motivationen och en meningen med det vi gör.

Vill du ha ett frågebatteri med frågor som kan hjälpa dig med ditt varför, maila mig på me@teressalmi.se så skickar jag över det.

Allt gott och ett stort gäng påskkramar <3

En kommentar till “Varför skriva en bok?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *