Hjärnan kommer i vägen

Ofta när jag skall skriva något eller göra något stoppar tanken mig. – Hur kan jag göra det bättre, skall jag göra si eller så, hur lång tid tar det, hinner jag, ja just ja, jag skulle hänga tvätten också….

Så har impulsen att göra det som var viktigt för mig stoppats och jag rusar och gör något annat som är enklare, som att hänga tvätten. Många gånger de senaste veckorna har jag tänkt att nu skall jag skriva ett blogginlägg. Jag har öppnat bloggen, men så kommer en massa hindrande tankar kring, Vad jag skall skriva om? Hur jag skall få det bra? Plus att ett mail jag ”måste” öppna plötsligt kom. Det blev inget bloggskrivande den gången heller. Det är som om hjärnan lägger krokben på mig, när det kommer tillsaker som är viktiga och inte bara är ”quick fix”, som att tvätta och läsa mail. Saker jag kan göra utan att behöva känna efter. Detta trots att de aktiviter där jag känt efter och lyssnat till hjärtat, min själ, vem jag vill vara och vad jag vill stå för, är de som är viktigast för mig. Där jag på något sätt tillåter mig stanna upp känna efter och inte bara utför saker för att utföra dem. För varje gång jag gör något utifrån vem jag verkligen är och står för det så fylls jag av kraft, glädje och tacksamhet. Endorfiner fyller kroppen och smittar av sig på dem jag möter och vete sjutton om inte tvätten blir extra rolig att hänga efteråt också.

Enligt boken Life Coaching, a Cognitive- Behavioural Approach av Neenan and Dryden, bör 60 % av det vi gör på dagarna vara viktiga, alltså personligen viktiga och meningsfulla för dig. De menar att ”Being your best is more likely to bring the best in others”. Vem vill inte få fram det bästa ur de vi möter, jobbar med, lever med? För mig blir det lättare att fokusera på mig och vad som är viktigt för mig när jag vet att alla andra tjänar på det också. Jag blir ju en harmoniskare, lyckligare mer sann människa att ha att göra med. Behovet att spela en roll eller sätta upp en fasad försvinner när jag vet att jag gör saker som är meningsfulla för mig och som står för den jag är och den jag vill vara. Dessutom fylls min energi regelbundet på och min förmåga att hantera alla motgångar som finns livet ökar, eftersom jag fyller mig med mer kraft (60% viktiga) än jag gör av med.

För mig är det viktigt att stanna upp känna efter regelbundet, vem vill jag vara? Vad vill jag stå för? Vad är sant för mig? Först då kan jag välja vad som är personligen viktigt för mig. Jag behöver stoppa hjärnan och de tankar som jag impulsivt agerar på och istället landa i hjärtat och kroppen. (i min bok finns det några avsnitt om hur du kan stanna upp och känna efter).

Hjärnan kommer helt enkelt i vägen för mig och hindrar mig göra det som är viktigt. Tack och lov för kroppen och alla tekniker som kan få tankarna och impulserna att stanna upp en stund.

Vad gör du för att stanna upp och känna efter?

Vill du ha en längre beskrivning av prioriteringsmodellen från boken ovan, klicka på kontakt på www.teressalmi.se eller maila mig på me@teressalmi.se så skickar jag den till dig.

Kram på er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *